De oma van max

Op kerstavond van 2016 maakte oma Grootje met veel plezier weer haar heerlijke vertrouwde bouillonsoep. Zij vertelde Max dat ze zich soms wat eenzaam voelt en dit graag vaker samen soep wilt maken. Helaas woont haar familie te ver weg en zijn steeds meer vrienden niet zo mobiel.

Mede-oprichter Robert zag bij zijn studie geneeskunde ook meer eenzaamheid bij ouderen: “ oudere mensen kwamen eigenlijk steeds vaker voor een gesprekje bij een arts en niet omdat ze ziek waren”. Zo hebben de twee jeugdvrienden een paar dagen later in de kroeg bedacht om ouderen samen te brengen en Oma’s Soep te beginnen.

Gezellige kookdag

Bij buurthuis de Keyzer in Amsterdam-Oost is de eerste kookdag tot stand gekomen. Vrienden en familie kwamen allemaal helpen, overgebleven groenten werden opgehaald bij lokale groenteboeren en samen met de ouderen werd er heerlijke soep gemaakt. Iedereen was razend enthousiast. 

Dit was het geheime recept waardoor we nu wekelijks met 120 ouderen gezellig kunnen koken. Met behulp van jonge vrijwilligers worden er kookdagen georganiseerd in 12 buurthuizen door Amsterdam en Groningen. In plaats van de lokale groenteboer halen we overgebleven groente op bij 8 Marqt vestigingen en zo gaan we effectief eenzaamheid en voedselverspilling tegen. 

Onze missie

Ons doel is om door heel Nederland (eenzame) ouderen samen te brengen, met als duurzame bijkomstigheid hierdoor ook minder voedsel te verspillen. 

Oma’s Soep is een sociale onderneming en wordt nu nog gesteund door meerdere fondsen. Op dit moment streven wij er dus ook naar om op eigen benen te kunnen staan. Wanneer dit zo ver is, zullen we minstens 70% van de winst gebruiken om te koken met ouderen.